10 tips om de ANGST voor de bevalling te vermijden en om boven de angst voor de bevalling te staan!

Heb je angst voor de bevalling? In de training “Klaar voor de bevalling” help ik je ervan af en zorg ik ervoor dat je goed bent voorbereid, zonder angst voor de bevalling!

Hier alvast 10 tips om de angst voor de bevalling tegen te gaan!

1. Denk positief!

Wees positief en laat dat ook zien in je houding. Miljarden vrouwen hebben voor jou een kind op de wereld gezet en dat kun jij ook! Loop en zit met je borst vooruit, doe alsof je een beetje trots bent, en wees positief, draai vanaf nu de knop om. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar op de training “Klaar voor de bevalling” help ik je stapsgewijs dit principe in alle houdingen en situaties tijdens de bevalling toe te passen, zodat de angst voor de bevalling nauwelijks nog bestaat en jullie een hele fijne bevalling samen kunnen hebben. Communiceer met elkaar, praat van tevoren met je partner over de angst.

2. Communiceer met elkaar van tevoren

Praat van tevoren eens met je partner, vraag eens waar heb jij angst voor tijdens de bevalling? Je zult versteld staan wat er naar boven kan komen. Als je er van tevoren met elkaar over hebt gesproken, weet je van elkaar waarvoor je bang bent, en kun je de ander helpen en ben je samen beter voorbereid. Je zult versteld staan wat er bij je partner nog wel eens naar boven kan komen en dan kunnen jullie er samen aan werken.

3. Wees goed voorbereid

Ben je goed voorbereid? Weet je wat je te wachten staat tijdens de ontsluiting en uitdrijvingsfase en onderschat ook de periode vlak na de geboorte niet. Wat gebeurt er met je? Welke oefeningen kun je al vanaf dag 1 doen om de bekkenbodem al weer in model te krijgen, wat moet je juist NIET doen? Je kunt je bekkenbodem al vast wat basisspanning geven en een heel klein beetje naar binnen liften de eerste 14 dagen.

Vraag ook eens of je partner zelf vindt of hij voldoende is voorbereid. Hoe heeft hij zich voorbereid?  En kom naar de training en de partnerles ”Klaar voor de bevalling”.

Welke houdingen zijn goed en welke niet in het dagelijks leven als je zwanger bent? Wist je dat wijdbeens zitten juist goed is, want dan sluiten de SI-gewrichten zich aan de achterkant van je onderrug en heb je minder kans op bekkeninstabiliteit. Let ook goed op met lopen. We kennen allemaal de vrouwen die op het laatst van de zwangerschap lopen te waggelen, hun buik vasthouden en al zuchtend zich voortbewegen. Doe dit niet, maak niet te grote passen en zet de voeten niet te veel uit elkaar, hou je zelf rechtop en wees trots.

Let op met staan en hou je bekken in evenwicht. Zo kun je rustig staan als een soldaat op wacht want dan is je bekken stabiel, maar dit is niet zo leuk als je als tien minuten op de trein wacht. Doe dan het volgende: Plaats je hiel in het holletje van de andere voet, je krijgt zo een ballerina positie als het ware en je kunt dan de druk even afhalen van je knie door deze te buigen en je houdt zo je bekken horizontaal.

4. Kom naar de partnerles

Je partner krijgt tijdens de partnerles heel wat tips om je bij te staan tijdens de ontsluitingsperiode en de uitdrijvingsfase. Kom dus naar de cursus en de partnerles.

5. Sta boven de pijn

De positiviteit in je houding van voor de bevalling, moet je ook weer terug laten komen tijdens de bevalling. Bij het opvangen van de ontsluitings- en uitdrijvingsweeën tijdens de uitdrijving, moet je laten zien dat je positief bent en boven de pijn staat. Zo verminder je de angst voor de bevalling. Dit doe je als volgt:

  • Hou je schouder laag en ontspannen, ook als je op de zij ligt en op je rug,
  • maak geen spanning in je gezicht, frons je wenkbrauwen niet, hou je kaak en mond ontspannen, knijp niet je lippen op elkaar, hou de tong los in de mond en niet tegen je gehemelte aangedrukt .
  • Als je dit wel doet, zul je merken dat je door de spanning je adem gaat vasthouden. Probeer dit alles te voorkomen, je partner wordt er op attent gemaakt tijdens de partnerles.
  • Hou ook je nek telkens in het verlengde van je wervelkolom, gooi je hoofd niet achterover, maar ook niet voorover. Pas dit toe in alle houdingen tijdens het opvangen van de ontsluitingsweeën en ook bij het persen. Doe je dit wel dan is dit energieverlies en je hebt je energie in een heel ander gebied nodig!

6. Ontspan

Mensen die pijn hebben en angst hebben voor de bevalling verkrampen, trekken de schouders op, spannen de benen en krimpen ineen. En dat is wat je niet wilt tijdens de bevalling omdat je hierdoor automatische je bekkenbodem gaat aanspannen. Dat dat tegen werkt valt te begrijpen. Blaas eens met je mond op de rug van je hand dan zal je merken dat de bekkenbodem zich opent, zo kun je jezelf checken of je je bekkenbodem open hebt (Dit helpt ook als je getoucheerd moet worden).

7.  Loop weg bij alle angstverhalen van je collega’s

Tot slot: loop weg bij alle angstverhalen van je collega’s en vrienden. Iedereen heeft weleens iets gehoord wat er fout ging en de verhalen circuleren en worden opgeblazen. Geef de angst voor de bevalling geen kans!

8. Angst zorgt voor minder oxytocine

Wist je dat angst voor de bevalling of tijdens de bevalling, ervoor zorgt dat er minder oxytocine wordt gevormd en waardoor de weeën minder sterk zijn en de bevalling dus langer gaat duren. Een ander nadeel is dat er bij angst adrenaline (het vluchthormoon) wordt aangemaakt, waardoor je ook minder oxytocine produceert. Probeer jezelf af te leiden met de juiste ontspanningstechnieken.

9. Verzet je niet tegen de angst en de pijn

Verzet je niet tegen de angst en de pijn maar sta erboven en pers ook door de pijn heen, dat haalt de scherpe kantjes van de pijn eraf. Honderden miljoenen vrouwen voor jou zijn erdoor heen gekomen en het is hun allemaal gelukt. Het gaat jou en je partner ook prima lukken

10. Laat de oergeluiden komen

Iedere zwangere vrouw produceert “oergeluiden”. Laat ze vooral komen en geneer je er niet voor. Ga lekker in een warm bad zitten, concentreer je op de rust, de stilte en laat ze maar komen, het kan zacht of hard loeien zijn, soms een klein beetje huilen. Laat ze maar komen en forceer ze niet. De oergeluiden ontspannen je en horen erbij.